Kötelező-e a taxisoknak pénztárgépet használni?

2024-10-12

Kötelező-e a taxisoknak pénztárgépet használni?


A taxisok körében gyakran felmerül a kérdés: kell-e használniuk pénztárgépet? A válasz egyszerű, de a szabályokat nem mindenki tartja be. A személyszállítás pénztárgép használatra kötelezett tevékenység, amit a NAV és a vonatkozó jogszabályok is egyértelműen meghatároznak.


A személyszállítás pénztárgép-kötelezettsége


A taxis személyszállításra vonatkozó jogszabályok szerint minden olyan tevékenység, amely során szolgáltatást nyújtanak magánszemélyek számára, pénztárgép használatát írja elő. Tehát egyértelműen megállapítható, hogy a taxisok is kötelesek pénztárgépet üzemeltetni minden fuvar során.

Sokan azonban ezt a kötelezettséget megpróbálják megkerülni, például áfás számla kiállításával. Fontos kiemelni, hogy ez jogellenes megoldás, ugyanis a pénztárgép nélküli számlázás nem helyettesíti a törvény által előírt pénztárgépes nyilvántartást.


Taxiba kötelező a pénztárgép! Méghozzá GPS-es, hordozható pénztárgép!

A valóság és a téves információk


A közösségi médiában, például a Facebookon, gyakran terjednek olyan tévhitek, miszerint a taxisoknak nem kell pénztárgépet használni, elegendő áfás számlát adni. Ezek az információk félrevezetőek, és sok esetben a kollégák tapasztalatain alapulnak, akik elkerülték a büntetést. Azonban az, hogy valakit még nem büntettek meg, nem azt jelenti, hogy ez a gyakorlat szabályos lenne – sokszor csupán a szerencsének köszönhető.

Pénztárgépek akcióban


Mit mond a NAV?


Ha bárkiben kétség merülne fel a pénztárgéphasználatot illetően, a legbiztosabb módja a tájékozódásnak a NAV hivatalos ügyfélszolgálata. A NAV ingyenesen hívható a 1819-es telefonszámon, ahol szakértők segítenek tisztázni a jogszabályokkal kapcsolatos kérdéseket. Ez sokkal megbízhatóbb forrás, mint a különböző internetes fórumok vagy a kollégák véleménye.


Jogszabályi háttér


A taxisok pénztárgéphasználatára vonatkozó szabályokat a következő jogszabályok határozzák meg:

  • A 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet, amely a pénztárgéphasználatra vonatkozó általános szabályokat tartalmazza.
  • Az áfatörvény (2007. évi CXXVII. törvény) meghatározza, hogy milyen tevékenységekre terjed ki az adózás és számlaadási kötelezettség.
  • A 1995. évi CXVII. törvény az adózás rendjéről szóló szabályokat is tartalmazza, amelyben szerepelnek a pénztárgéphasználati kötelezettségek.


Mi történik, ha elmarad a pénztárgép használata?


A NAV szigorúan bünteti a szabályok megszegését, és akár jelentős pénzbírság is kiszabható, ha egy taxis nem használja a pénztárgépet. A bírság összege az eset súlyosságától függ, és akár több százezer forintot is elérhet. Éppen ezért érdemes a szabályoknak megfelelően járni, és elkerülni a kockázatot.


Összegzés


A taxisoknak egyértelműen kötelező pénztárgépet használniuk. Az áfás számla nem helyettesíti a pénztárgépet, és a tévhitek helyett érdemes a NAV-hoz fordulni kérdésekkel. Ne hagyatkozzunk a szerencsére vagy mások tapasztalataira – a jogszabályok ismerete és betartása mindenki számára fontos!