Taxisoknak kell-e pénztárgép? A tények és tévhitek

2024-08-04

Taxisoknak kell-e pénztárgép? A tények és tévhitek

Az utóbbi időben egyre több taxis szembesül azzal a kérdéssel, hogy kell-e pénztárgépet használniuk vagy sem. Sokan úgy gondolják, hogy az áfás számlával történő helyettesítés megfelelő megoldás, de fontos kiemelni: ez szabálytalan! Nézzük meg, mi is az igazság, és mi a törvényi háttér ezzel kapcsolatban.


Kötelező a pénztárgép használata a személyszállításban


A személyszállítási szolgáltatást nyújtók, beleértve a taxisokat is, a hatályos magyar jogszabályok szerint pénztárgép használatára kötelezettek. A taxisok számára ez azt jelenti, hogy minden egyes utas után nyugtát kell adniuk, amit pénztárgéppel állítanak elő. Bár sokan úgy gondolják, hogy az áfás számla kiállítása elegendő, ez egy tévhit, és nem felel meg a vonatkozó jogszabályoknak.


Taxiba kötelező a pénztárgép!

Áfás számla vagy pénztárgép? Mi a valóság?


Sokan hivatkoznak arra, hogy a NAV megengedő az áfás számla kiállításával, azonban a valóság az, hogy az adóhatóság egyértelműen megköveteli a pénztárgép használatát a személyszállítási tevékenységnél. Az áfás számla csak kiegészítő lehetőség, de nem helyettesíti a pénztárgépes nyugtaadást. A jogszabályok világosak: ha taxis szolgáltatást nyújtasz, akkor kötelező pénztárgépet használnod, függetlenül attól, hogy esetleg áfás számlát is kiállítasz.


A taxisok között keringő téves információk


A Facebookon, vagy a taxisok közötti beszélgetések során gyakran felbukkan, hogy a pénztárgép használata elkerülhető. Azonban, akik ennek az információnak hisznek, azok könnyen bírsággal találhatják szembe magukat. Az, hogy egy kolléga még nem kapott büntetést, csupán a szerencsének köszönhető, nem pedig a szabályok meglazulásának.

Pénztárgépek akcióban

Ha bármilyen kétséged van, a legjobb megoldás, ha közvetlenül a NAV-hoz fordulsz. A 1819-es telefonszámon gyors és pontos tájékoztatást kaphatsz a pénztárgép kötelező használatáról és a vonatkozó szabályokról.


Jogszabályi hivatkozás


A pénztárgép használatának kötelezettségét a 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet szabályozza, amely kimondja, hogy bizonyos szolgáltatási tevékenységek – így a taxis személyszállítás – csak online pénztárgéppel végezhetők. Ez azt jelenti, hogy minden fuvar végén kötelezően nyugtát kell adni, amit a pénztárgép állít ki.

Az online pénztárgép biztosítja, hogy a tranzakciók közvetlenül a NAV-hoz legyenek továbbítva, így a hatóság naprakész információkat kap a szolgáltató bevételeiről. Ezt kikerülni nem lehet áfás számlával, és ha valaki ezt próbálja, az jogszabályellenes magatartást követ el.


Miért fontos betartani a szabályokat?


A pénztárgép használata nem csak a jogszabályok betartásáról szól. Az online pénztárgép biztosítja a szolgáltatások átláthatóságát, és hozzájárul a gazdaság tisztaságához. Ráadásul, ha valaki elmulasztja a pénztárgép használatát, súlyos büntetésekkel kell szembenéznie. A NAV bírságai komoly anyagi terhet jelenthetnek, és elkerülhetetlenek, ha valaki megszegi a szabályokat.


Ne bízz a tévhitekben – Fordulj a NAV-hoz!


Ha még mindig bizonytalan vagy, hogy mi a teendő, vagy esetleg más taxisokkal beszéltél, akik úgy vélik, hogy nincs szükség pénztárgépre, ne habozz és keresd fel a NAV-ot! A 1819-es telefonszámot tárcsázva pontos választ kaphatsz minden kérdésedre, és biztos lehetsz benne, hogy a szabályokat betartva végzed a munkád.

Ne hagyatkozz olyan információkra, amelyek nincsenek megerősítve, és ne kockáztass egy esetleges bírságot. A taxisok számára a pénztárgép használata kötelező, és a legjobb, ha ezt mindenki komolyan veszi.