Miért veszít pénzt, ha nem különíti el az üvegeket a pénztárgépben?

2024-10-14

Miért veszít pénzt, ha nem különíti el az üvegeket a pénztárgépben?


Sok pénztárgép felhasználó még mindig nem különíti el a visszaváltható göngyöleget, mint például a DRS (deposit return system) rendszerű üvegeket a termékek áraitól, amikor beüti őket a pénztárgépbe. Pedig ezzel komoly pénzösszegeket dobnak ki az ablakon – és ez szó szerint a NAV ablakába kerül. Hogyan? A visszaváltható üvegek, mint például az 50 Ft-os DRS palackok, mentesek az ÁFA alól, tehát nem kell fizetni utánuk ÁFÁ-t. Azonban ha nem különítjük el ezeket az összegeket a pénztárgépben, akkor a göngyöleg után is ÁFÁ-t kell fizetni, feleslegesen.


Hogyan néz ki ez a gyakorlatban?


Tegyük fel, hogy elad egy 450 Ft-os kólát, amelyhez egy 50 Ft-os DRS üveg tartozik. Ha a pénztárgépbe mindkettőt egy összegben üti be (500 Ft), akkor ÁFA-t kell fizetni az 500 Ft után. Ez azt jelenti, hogy nem csak a kólára (450 Ft), hanem az 50 Ft-os üvegre is megfizeti a 27%-os ÁFÁ-t, holott a visszaváltható üveg mentes az adó alól.

Ez a probléma nemcsak egy-egy üvegre érvényes. Ha havonta több ezer darabot ad el, az összegyűlt plusz ÁFA kifizetés elég jelentősé válhat. A 27%-os ÁFA 50 Ft-ra 13,5 Ft, ami havi több ezer darabnál komoly veszteséget jelenthet. Ezek az extra költségek pedig teljesen elkerülhetők.


DRS eladás a gyakorlatban. Külön kell ütni a pénztárgépbe a visszaváltható palackokat!


Mit tehet, hogy ne fizessen feleslegesen ÁFÁ-t?


Az első és legfontosabb lépés, hogy külön programozza be a pénztárgépébe a DRS üvegek értékesítését.

Pénztárgépek akcióban
Így a pénztárgép automatikusan külön kezeli a terméket és a göngyöleget, ezzel biztosítva, hogy a visszaváltható palackok után ne kerüljön felszámításra ÁFA.

Mi, mint pénztárgép szerviz, vállaljuk, hogy ezt a programozást elvégezzük pénztárgépén, akár szervizünkben, akár helyszíni kiszállással egybekötve. A programozás tényét mi fogjuk jelenteni a NAV-nak, így Önnek ezzel sincsen dolga. Mindössze annyi teendője marad, hogy a jövőben a megfelelő regiszterben külön üti be a DRS palackok árát.


Jogszabályi háttér


A DRS rendszer és a visszaváltható göngyölegek kezelése szigorúan szabályozott. Az Általános Forgalmi Adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (Áfa tv.) alapján a visszaváltható göngyölegek mentesek az ÁFA alól. Ez azt jelenti, hogy az ilyen termékek értékesítésekor az adófizetési kötelezettség nem áll fenn.

Ezt a törvényt minden pénztárgép-használónak be kell tartania, különösen a nagy volumenű értékesítéssel rendelkező vállalkozásoknak, ahol az ilyen típusú göngyölegek mindennaposak. A NAV rendszeresen ellenőrzi a pénztárgépek megfelelő használatát, és ha nem különítik el a visszaváltható göngyöleget, az nemcsak felesleges ÁFA fizetéshez vezet, de akár komoly büntetéseket is vonhat maga után.


Záró gondolat


A saját pénzügyi érdekében érdemes mielőbb programoztatni a pénztárgépét, hogy a DRS üvegek külön kezelésére alkalmas legyen. Ez nemcsak a felesleges adófizetés elkerülése miatt fontos, de a NAV elvárásainak is megfelel, ezzel is csökkentve a büntetések kockázatát.

Amennyiben segítségre van szüksége a pénztárgép programozásával kapcsolatban, keressen minket bizalommal. Szolgáltatásainkat helyszíni kiszállással is igénybe veheti, így biztos lehet benne, hogy pénztárgépe megfelel minden előírásnak, és nem dob ki feleslegesen pénzt az ablakon!